Zo verhelp je je daklekkage

Een daklekkage: volgens tekenfilms merk je het altijd doordat het geplens van vervelende, dikke druppels je uit je slaap houdt, totdat je bent opgestaan om een emmer op de vloer te zetten onder de plek in het dak die het gebrek vertoont. Maar in de praktijk uiten daklekkages zich niet altijd op die manier. Verholpen worden ze zeker niet door de emmer. Wat kun je op langere termijn door eigenhuis dakdekker laten doen om je daklekkage te verhelpen?

Afhankelijk van de oorzaak

Hoe je de lekkage oplost is niet eenduidig te stellen. De oplossing is namelijk afhankelijk van de oorzaak van de lekkage. Die oorzaak kan bijvoorbeeld gelegen zijn in kapotte of verschoven dakpannen die niet langer het dak bedekken. Deze kunnen opnieuw worden neergelegd of worden vervangen door nieuwe dakpannen. Daarnaast zijn er problemen met het daklood die kunnen leiden tot lekkages. Ook hierbij geldt dat vervanging van het daklood vaak de oplossing is. Bij platte daken is er vaak geen sprake van dakpannen of daklood. Het lek in een plat dak wordt vaak opgelost door vloeibare dakbedekking aan te brengen op de bitumen dakbedekking.

kosten

Kosten

Een dakreparatie is niet goedkoop. De gemiddelde dakdekker eindhoven kost tussen de vijfentwintig en de vijfendertig euro per uur, maar dan heb je nog geen kosten voor materialen of btw erbij. De kosten voor materialen verschillen per stof: het goedkoopst zijn betonnen dakpannen, gevolgd door klei en leien dakpannen. Bitumen en PVC zijn wat duurder, en Zink en EDPM zijn het meest prijzig. Toch is het niet aan te raden om te besparen op de kosten door het dak maar niet volledig te vervangen. Wanneer je er namelijk voor kiest om slechts kleine reparaties uit te voeren, is de kans groot dat het binnen een mum van tijd weer mis gaat, waarbij je uiteindelijk alsnog je dak moet vervangen en je in totaal meer geld kwijt bent.