Wanneer een mechanische ventilatie vervangen
Een mechanische ventilatie vervangen gaat zo’n vijftien jaar mee ongeveer. Toch wil je er zeker van zijn wanneer er een moet worden vervangen. Hier zijn een aantal indicatoren voor. Bijvoorbeeld wanneer de vuile lucht niet meer optimaal wordt afgezogen. Ook maakt de ventilatie dan vaak meer lawaai dan voorheen. Daarnaast kun je het zien aan je stroomverbruik, aangezien het ventilatiesysteem dan een hoger stroomverbruik heeft. Deze aspecten kunnen indicatoren zijn voor het vervangen, maar vervangen is niet altijd noodzakelijk. Soms is een opknapbeurt ook voldoende. Een gecertificeerd monteur kan hier dan naar kijken. Bij twijfel wordt het aangeraden om altijd contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf.
De kosten om ventilatie te vervangen
Een mechanische ventilatie vervangen kost enkele honderden euro’s. Het hangt daarbij af van een aantal factoren. Hoe intensiever de vervanging en eventueel reiniging, hoe duurder het kostenplaatje uiteindelijk. Een aantal zaken komen daarbij van pas. Opgesomd zijn dat de ventilatiebox, een vakkundige installatie, een vochtsensor, een co2 sensor, het inregelen van een systeem, draadloze bediening, fabrieksgarantie, uitleg en advies op maat, reiniging van de ventilatiekanalen en bijvoorbeeld voor- en na foto’s. Hoe meer je hiervan wenst, hoe duurder het herstel zal uitvallen. Daarbij dient iedereen voor zichzelf uiteraard een afweging te maken.
Voordelen van vervangen
Een mechanische ventilatie vervangen levert een aantal voordelen op. Allereerst bespaar je jaarlijks tot wel tachtig euro op de energierekening. Dit komt doordat de ventilatie niet meer zoveel energie verbruikt omdat deze op zijn einde is. Daarnaast levert het een gezonder leefklimaat op. Dit simpelweg omdat de ventilatie niet meer goed zijn werk kan doen als deze aan vervanging toe is. Ook vermindert het de geluidsoverlast beduidend. Je zult er niet meer veel last van hebben. Je hebt teven binnen drie tot vijf jaar de kosten terugverdiend. En ten slotte verbetert het de luchtcapaciteit van het ventilatiesysteem.