Goedkope complete keukens – bezuinig waar het kan

Je hebt snel door wanneer iets goedkoop is. Maar wanneer is nou iets compleet? Zeker waar het een keuken aangaat. Je koopt toch nooit een nieuwe halve of incomplete keuken? Compleet staat hier voor een keuken die alles ‘in’ zich heeft om jou goed te laten koken. Die genoeg bergruimte heeft voor al je pannen, borden, kruiden en bestek. Als je de keuken als culinair werkstation kunt gebruiken én als bergplek voor al je keukenspullen, is hij compleet. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe de goedkope complete keukens worden benut. Woon je in je eentje, dan heb je geen werkblad nodig waar drie man aan kan snijden, hakken en ovenpannen vullen. Compleet is dus ook afhankelijk van jouw thuissituatie.

Schets van de standaard goedkope complete keukens

Vanuit de apparatuur gezien kun je ook spreken van een wel of niet complete keuken. Als basisapparaten zijn vijf stuks nodig om van een standaard keuken te kunnen spreken:

• Kookplaat (fornuis)

• Koelkast (incl. vriesvak)

• Oven

• Afzuigkap

• Vaatwasser

Apparatuur die van een standaard een complete keuken maakt

Bovengenoemde apparaten horen nu dan in een standaardkeuken maar een halve eeuw geleden zaten ze in een complete keuken. Nu tellen goedkope complete keukens echter meer apparaten dan vijftig jaar geleden. Wat erbij is gekomen:

• Magnetron

• Stoomoven

• Kraan waar je kokend water uit tapt

• Inbouwkoffiezetmachine

• Inbouwvriezer (met ijsblokjesmaker)

Zitten ook deze apparaten in een inbouwkeuken? En wellicht nog een paar meer? Dan kijk je naar een complete keuken. Alleen is die dan door al die apparatuur niet langer goedkoop. Een complete keuken is snel duizenden euro’s duurder dan een standaardkeuken. Het is dan ook de truc elk apparaat even bij langs te gaan met de vraag of je die nodig hebt. Gebruik je een technische gadget maar een keer per twee maanden? Dan betaal je voor iets dat je te weinig gebruikt. Heb je echt een aparte drie laden vriezer nodig? Of lukt het ook wel met het vriesvak in de koelkast? 

Goedkope complete keukens behoeven geen extra kosten

Door extra en vaak onnodige apparatuur te schrappen uit je modelkeuken wordt deze ineens betaalbaar. Of zelfs goedkoop. De truc is om je keukenwensen zo volledig mogelijk terug te zien in de keuken. Dan is de goedkope complete keukens voor jou persoonlijk.. Werk je graag met kruiden en specerijen? Kies dan een keuken met royale ruimte voor kruidenpotjes. Kies ook een keuken die technisch bij je huis past. Heb je geen krachtstroom (3-fasen) in je meterkast maar koop je wel een keuken met een grote inductieplaat? Die heeft krachtstroom nodig en dat betekent dat jouw gekozen keuken nog extra kosten vergt. Namelijk het aanleggen van krachtstroom in de meterkast.

Drie stappen op weg naar een goedkope complete keukens

Goedkope complete keukens vind je door eerst bij jezelf na te gaan wat jij in jouw huissituatie nodig hebt. Door daarna te kijken welke apparaten je best zou kunnen missen. En tot slot door af te wegen welk aanrechtblad, welke kastfrontjes en welke spatwand je minimaal wilt hebben. Besef dat een goedkoop kunststofblad na vijf jaar er beter uit kan zien dan een slechte kwaliteit natuursteenblad; ook al is die laatste vijf keer zo duur.Toch niet helemaal wat je zoekt? Dan kan goedkope rechte keuken wat voor je zijn!